2017. április 19., szerda

Mamóka költözzél tanyára!

Oh ezt számtalanszor hallottam a családomtól, főleg a költözéseinket (volt belőle nem kevés) követően..
Tanyára.... ahol nincsenek szomszédok. (de vannak)

Volt még gyerekkoromban a Paárné, aki alattunk lakott. Számtalanszor jött fel hozzánk zajok miatt, (egyszer be is dobott hozzánk egy cikket: "Fölöttünk elefántok laknak".... Azt hiszem Apukám talált akkor valami választ, és gondosan bedobott: "alattunk állatok..." vagy valami ilyesmi. Feljövetele alkalmával ellenőrizte a papucsainkat, nem klumpa, a széklábakat melyek be voltak filccel ragasztva, főleg a parketta miatt, stb...
Aztán kidobáltak a kedves szomszédok mindent az ablakon (mint a tanyán), zöldségeket, szemetet, húsvétkor sonkacsontot. Általános iskolai rajzórán szabad foglalkozás keretében készítettem is egy plakátot, melyen az állt, ne dobj ki semmit az alakon.

Később laktunk itt-ott, Wekerlén albérletben, ott egy kis család volt a lakóközösség, együtt vártuk É. születését, figyeltek ránk, esténként a belső udvar nevetéstől volt hangos...

Az első saját lakásunk.... Hmmm. Csak a szembe szomszédasszonnyal vesztem össze, lépcsőház takarítás okán... Hetente volt a váltás, és aki elkészült, átadott egy bilétát a következőnek, így tudta hogy rajta a sor. Na ő közvetlenül azután takarított (vagyis nem) ahogy megkapta a kis érmét (az első napon nem volt rá szükség még), mi pedig mint normáliséknál, a megbeszélt napon takarítottunk  dupla koszt. Nagy szóváltás volt, de amúgy nem én kezdtem.

Na és a római..... ott csak az építési hiányosságok miatt volt egy kis pörkölt illat a WC-ben, egy kis WC szag a konyhában.....

Az első ház... a jobb szomszéddal igen jóban voltunk, dacára annak, hogy a kis édi óriás snauzer kutyánk többször átlátogatott a kertjükbe és nem kis kárt tett a száradó ruhákban, virágokban. A másik oldalon építkezett egy fiatal párocska, első gyermeküket várva. Ő csak nagyon udvarias volt, köszönt éjjel nappal, úgy érezte beszélgetnie kell. Nem gond ez, csak ha szeretnél ebédelni a teraszon vagy olvasgatni kicsit. Őt Undinak neveztük el. De volt majdnem szemben az igazi UNDOK, aki megmérgezte a kutyánkat, (megmentették szerencsére) és igazán undokságokat is elkövetett.

Aztán Pécel, ahol mondhatni barátságban voltunk a szomszédokkal, csak pár kellemetlenség volt, mondjuk pl. a bal szomszéd házáról ami épp fordítva állt, nem egyszer csúszott a hó a kocsibejárónkra, mert nem volt hófogója a cserepeken. Egyszer találtam elpusztult kiscicákat bedobva a kertünkbe, és pár ilyen bosszúság. A szemben oldalon egy bácsika hajnalban darabolt télre tüzelőt egy körfűrésszel mindezt pl. szombat hajnal 4-kor (mert később már meleg van) és felvilágosított minket hogy a légtér a kertje felett a sztatoszféráig az övé , így megteheti. Feljelentés és pénzbírság lett a vége, de folytatta míg el nem költözött.

na és most? 
ezt a lakást szerkezetkészen vettük, így a gépészetet, villanyszerelést, festést, burkolást, stb mi csináltuk, de szigorúan a házirend szerint, hétköznap 6-kor, szombaton 2-kor abbahagytuk, pedig a házban akkor még alig volt lakó.
Na ez sokakat nem érdekel azóta sem (házirend). Ébredünk zörgésre, fúrásra, lehet akár karácsony is, vagy bármely nap és napszak.

Egyszer csak csöngettek. A teraszunkról lehullanak a levelek a földszinti lakó kertjébe. Persze nem feltétlenül tőlünk, de ok, vettük az adást, levettük a növényeket a korlátról, a terasz szélén helyeztük el. 
Aztán csöngettek (ja, nincs is csengőnk), lefolyik a víz a locsoláskor. Ok máshogy helyeztük el a ládákat.
aztán újabb lakó: neki penészes a szoba sarka... mutattuk, a miénk is : hőhíd probléma.

aztán tegnap délután is kopogtak.
Megint az alattunk lakó szakács, (amúgy nem fizetik a közös ktg-et, már 600e Ftnál többel tartoznak), végis is futott az agyamon, most mi van?????????????????? nem locsoltunk, nincsenek még elültetve a növények....
Kéri hogy éjszaka ne rohangáljunk úgy mint 7főn egész nap (nem voltunk itthon), és ne nyitogassuk a heverőnket órákon át, és ne nézzünk Tv-t sem, és ne skype-ozzunk, és ne hallgassunk zenét se, és ne... és ne...
Na felment a pumpám, és körbevezettem a lakáson: NINCS kinyitható ágyunk, minden széken, asztallábon bútoron filc van, leginkább a parketta védelmében. Hétfőn nem voltunk itthon, de amúgy sincs megengedve a szaladgálás,  labdázás, autókázás, stb, MERT ALATTUNK LAKNAK!

Este egy másik szomszéddal nyomozásba kezdtek és mindenkihez becsöngettek, hangfelvétel készül majd a zajokról....(na és? tudjuk Pécelről, ha nem haladja meg a határérték decibelt, mindegy).

Amúgy igen, én is hallok hangokat (na nem, nem a fejemben :) ) a háló falán át a fejemnél hallom hogy éjszaka húzgálják a székeket, minta valaki felpattanna és egy nehéz szék hátra megbillenne, aztán hallom a reklamáló nagy dohányos szakács ugató köhögését éjszaka, és igen, a kislányuk sírását is hallottam sok éjszaka.....
Zongora is van a házban, és kutya egyik lakásban, sok gyerek, egy nagyon hangos koránkelő, 24 órában sípoló kuktát használó néni, ajtócsapkodók, liftet minden emeleten megállítók, liftbe hamuzók, garázsban elénk állók, stb.stb.

Bárhol laktunk, próbáltuk betartani az együttélés szabályait, a szomszédok legkisebb zavarása nélkül ÉLNI a lakásban.

Most akkor tényleg: költözzünk tanyára???????????????????

vagy inkább ők?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

eszedbe jutott valami????