2011. augusztus 30., kedd

vászon

Most (egyenlőre) képek nélkül, csak csendesen közlöm az T. Olvasókkal, hogy vasárnap a VÁSZONLAKODALMUNKAT* ültük, összevonva 2 szülinappal, amelyen volt móka-kacagás, gyros frissensült pitával, tzatziki (naná hogy az eredeti, recept Crete szigetéről), 3 (értsd: h-á-r-o-m)  emeletes torta made by É, ajándékhegyek,  alkohol és mentes piák, gyönyör és tömörgyönyör fiúcskák gyömöszölése, etetése, itatása szórakoztatása.

Ígérem – és be is tartom – a képeket, de most muszáj útitervet készítenem, mert holnap még dolgozom fél napig, aztán kontroll mammo, csütörtökön kézműtéthez szükséges vizsgálatok, amire már máskor nem lesz idő, mert szombaton hajnalban megyünk a REPÜLŐGÉPTÉR-re, (Mini találta ki, és ez így is maradt Mosolygó arc ) és hello Portugália !

Na itt a csillag * magyarázata, mindenki okosodására:

Házassági évfordulók...

Minden egyes házassági évforduló ünnep, de mégis van köztük néhány nevezetes, kiemelt jubileum, kerek és nem egészen kerek évfordulóval, amelyeket az alábbi elnevezések és hagyományok jellemzik. Egy-két alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk egymásnak az együtt töltött szép napokért.

Az egyes házassági évfordulók elnevezése útmutatást nyújt az ajándék kiválasztásához. Általában a házastársak egymást szokták megajándékozni, de ha ünnepséget rendeznek házassági évfordulójuk alkalmából, akkor a vendégek is készülhetnek ilyen ajándékkal vagy akár a dekorációban köszön vissza az adott anyag vagy tárgy. Az évfordulós ajándékok és elnevezések minden országokban különbözőek, de azért van néhány olyan kerek évforduló, ami sok országban azonos: 5. fa, 10. bádog, 15. kristály, 20. porcelán, 25. ezüst, 30. gyöngy, 40. rubin, 50. arany, 60. vagy 75. ezüst.
Ennek a hagyománynak a gyökere a középkori germán időszakba nyúlik vissza. Ha egy házaspár megélte a 25. házassági évfordulóját, akkor a barátok, szomszédok a feleséget ezüstkoszorúval ajándékozták meg. Ezzel az ajándékkal egyrészt ahhoz gratuláltak, hogy ennyi évet megéltek, másrészt elismerésüket fejezték ki az együtt töltött évekhez. Az 50. házassági évfordulóra aranykoszorút kapott a feleség. Innen ered, hogy a 25. évfordulót ezüstlakodalomnak, az 50. évfordulót pedig aranylakodalomnak nevezték el. Az idő múlásával a jelképek száma egyre gyarapodott és a germán hagyomány szerint az együtt töltött házas évek egyes szakaszaihoz kapcsolódó ajándékozás terjedt el.
Egyes jelképek jelentése azóta megváltozott, például az Egyesült Királyságban a gyémánt sokáig a 75. házassági évforduló szimbóluma volt, de mostanra a 60. évfordulóhoz kötődik, mivel Viktória királynő uralkodásának60. évfordulóját "Gyémánt Jubileum"-ként ünnepelték. 

Lássuk az évfordulókat:

  • 0. ÉV - Az esküvő - ZÖLD-VAGY PAMUTLAKODALOM
    Még éretlen, friss házasság.
  • 1. ÉV - GYAPJÚ-VAGY PAPÍRLAKODALOM
    Papírdíszekkel dekorálhatjuk az ünnepi asztalt vagy ajándékozhatunk könyvet.
  • 3. ÉV - BŐRLAKODALOM
    A nyersbőr kemény, merev, érdes tapintású. Csak a kidolgozás után válik kellemes viseletté. Utalás arra, hogy a házasságon dolgozni kell.
  • 5. ÉV - FALAKODALOM
    A házat faforgácsból készített láncokkal és fapapucsokkal díszítik, a munka és a kitartás szimbólumaként. Ajándékba frissen készített fatárgyakat szoktak adni.
  • 6 és fél ÉV - ÓNLAKODALOM
  • 7. ÉV - RÉZLAKODALOM
    A réz Vénusz fémje, utalás a szerelem istennőjére, a boldog együttlét őrzőjére.
  • 10. ÉV - RÓZSALAKODALOM
    A rózsa a szerelem virága, most azt hangsúlyozza, hogy a házasság 10. évében teljes pompájában virágzik.
  • 12. ÉV - NIKKEL-VAGY PETREZSELYEM LAKODALOM A házaspárt barátaik és szomszédaik különböző fűszerekkel, gyógynövényekkel ajándékozzák meg, amelyek az egészséget óvják, frissítik. A házasság új életre kel.
  • 15. ÉV - KRISTÁLY- VAGY ÜVEG- VAGY IBOLYALAKODALOM
    Az üveg a szépséget, a tisztaságot szimbolizálja, de egyben utal a boldogság törékenységére. Az ibolya a szerénységre, a megértésre hívja fel a figyelmet.
  • 20. ÉV - PORCELÁNLAKODALOM
    Összetörtek már porcelánt veszekedés közben? A közhiedelem szerint a porcelán - amit veszekedéskor jobb esetben földhöz csapunk - megszabadít a haragtól, békességet és megújult boldogságot hoz.
  • 25. ÉV - EZÜSTLAKODALOM
    Az ezüst a tisztaság és a házasság sugárzó fiatalságának a jelképe. Gyakran templomban is megünneplik ezt a napot, a menyasszonyra és a vőlegényre is ezüstkoszorú kerül.
  • 30. ÉV - GYÖNGYLAKODALOM
    A gyöngy a női szépség és jóság szimbóluma. A férj harminc szemből álló gyöngysort ajándékozhat a feleségének egyet-egyet minden együtt töltött év emlékére.
  • 35. ÉV - VÁSZONLAKODALOM
    Újra fel kell tölteni a szekrényt vásznakkal. A menyasszony hozománya (törülközők, ágyneműk) már biztosan elkopott.
  • 37. és fél ÉV - ALUMÍNIUM LAKODALOM
  • 40. ÉV - RUBINLAKODALOM
    A férj szerelme jeléül egy rubint vagy egy rubinnal ékesített gyűrűt ad a feleségének.
  • 45. ÉV - ZAFÍRLAKODALOM
  • 50. ÉV - ARANYLAKODALOM
    A házaspár új gyűrűket vásárol, és templomi szertartás keretében újra egymáshoz kötik életüket. A szertartás ünnepi fényét emeli, hogy a menyasszony aranykoronát, a vőlegény pedig aranykoszorút visel.
  • 55. ÉV - SMARAGDLAKODALOM
  • 60. ÉV - GYÉMÁNTLAKODALOM
    A koronát és a koszorút gyémánttal díszítik, ami a soha el nem múló szeretetet jelképezi.
  • 65. ÉV - VASLAKODALOM
    A vasakaratot szimbolizálja, ami a házasság csúcsán és mélypontján is boldogságban átjuttatja a házaspárt.
  • 70. ÉV - KEGYELMI LAKODALOM
    A köszönet, a hála és a kegyelem napja, amiért ilyen hosszú időt megélhettek együtt.
  • 75. ÉV - KORONAÉKSZER LAKODALOM
    Ezt a napot együtt megélni felbecsülhetetlen értékû ajándék.

(Forrás: Wikipédia, Gifts.com, Palásti Andrea Esküvő c. könyve)

3 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Érezzétek jól magatokat!

    VálaszTörlés
  2. köszönjük Mindenkinek !!!!! itthonról csak jó híreket szeretnék !!!!! Puszi !!!! :):):)

    VálaszTörlés

eszedbe jutott valami????